Parikkalalainen Jani Halme on palkittu toimittaja ja luova johtaja, joka tunnetaan lämminhenkisestä yhteiskunnallisesta otteestaan ja värikkäistä tarinoistaan. Halmeella on kaksi kotia, joista toinen on Parikkalassa sijaitseva rintamamiestalo. Vanha puutalo vaatii ja ansaitsee huolenpitoa. Sen ylläpidossa asiantuntevat paikalliset, kuten Parikkalan Värisilmän väki, ovat korvaamaton apu. Tässä haastattelussa Halme kertoo, mitä huoltotoimenpiteitä Parikkalan kodissa on tänä kesänä tehty. Koska kyseessä on tarinankertoja, juttu alkaa vähän kauempaa: paratiisista, jääkaudesta ja Väinämöisestä.
– Parikkala on synnyinkotini. Se on paikka, jossa olen kirjoilla, ja joka innoittaa minua suuresti. Kuten Parikkalan suojelupyhimys Mariska tapaa sanoa, sanan paratiisi kantasana on Parikkala. Jos ihminen pääsee asumaan paratiisissa, niin mitäpä sitä osaansa moittimaan. Lönnrothan olisi muuten halunnut paratiisista käytettävän ilmausta lystitarha. Sekin kuvaa Parikkalaa oikein mainiosti. Parikkalan kotini sijaitsee Likolammen rannalla. Se on smaragdinvärinen lähdelampi, jota ympäröi korkeat harjut. Se on varmasti yksi Suomen kirkasvetisimmistä vesistöistä.
– Katselin, että jääkausi on vetäytynyt Suomesta 13 500 vuotta sitten paljastaen maan, jota ihminen pystyy asuttamaan. Ensimmäinen paljastunut paikka oli Haukkavuori Rautjärvellä ja seuraavaksi paljastui Riuttavuori Kiteellä. Tarkalleen näiden välissä, laajan tasanteen keskellä, ovat Likolampi ja sen viereinen Simpelejärvi, joka on yksi Karjalan neljästä suuresta järvestä. Sehän tekee vääjäämättömästi näistä Suomen, ellei jopa Pohjois-Euroopan vanhimmat vesistöt. Olen tästä asiasta geologille soittanut ja hän sanoi, että ei voi väitettäni vääräksi todistaa. Jotain se geologi jatkoi aloittaen sanalla “mutta”, mutta laitoin luurin siinä vaiheessa kiinni.
Suomen vanhimmista vesistöistä pääsemmekin Väinämöiseen ja haukeen, joka on vallan perustellusti saattanut tulla kalastetuksi juuri Likolammesta.
– Suomen kansalliseepos Kalevalahan lähtee liikkeelle suurinpiirtein siitä, kun Väinämöinen, Jumala, kalastaa hauen, josta hän tekee tämän kuuluisan kanteleensa. Kuinka uskottavaa on, että tällainen maailmankaikkeuden ensimmäinen jaloilla kävelevä hahmo, Jumala, kalastaisi sen hauen seitsemänneksi tai kolmanneksitoista vanhimmasta vesistöstä? Ei ollenkaan. Jumalat kalastavat ensimmäisistä esijärvistä. On siis aivan loogista olettaa, että Parikkala, Likolampi ja Simpelejärvi yhdessä ovat Väinämöisen hauen kalastuspaikka. Kun tarkkaan katselee satelliittikuvasta, niin Likolampi on kieltämättä sotkan munan muotoinen.

Likolammen rannalla sijaitseva Halmeen koti on vanha puutalo. Onkohan paratiisin kunnostaminen toimittajalle mieluista puuhaa?
– Pidän kodin kunnostamisesta kohtuullisessa määrin. Mielestäni talot on tehty asumista, ei korjaamista varten. Jos joku paikka repsottaa, niin ajattelen, että talo on iloinen ja hymyilee. Mitäpä sitä jokaista hymyä lähteä oikomaan. Mutta toisaalta totta kai meillä ihmisillä on kaipuu kauneuteen. Miksipä en siis ihan oman ja muiden viihtyvyyden vuoksi kauniiseen ympäristöön toisi myös kaunista rakennettua ympäristöä.
– Puutalon kanssahan väkrääminen ei lopu koskaan. Olemme korjanneet rintamamiestaloamme nyt kymmenen vuotta. Parikkalan Värisilmä-myymälässä ja muissakin Parikkalan keskustan mainioissa liikkeissä tulee asioitua säännöllisesti. Teimme jo taloa hankkiessamme päätöksen, että keskitämme ostoksemme taajamamerkkien väliin.
– Kuulun siihen ikäpolveen, jolle syvä sisätilojen pintakäsittelyn ymmärrys ei ole tullut äidinmaidossa, vaan olen siinä asiassa asiantuntijoiden näkemyksen tarpeessa. Värisilmässä asiantuntemusta on piisannut ja sitä arvostan suuresti. Enää en ylläty, mutta joka kerta ilahdun siitä teknisestä osaamisesta, mitä asiantuntijoilta löytyy vapaa-ajan asunnon loputtomien pintojen käsittelyyn.
Yksi Halmeen tämän kesän pintakäsittelyprojekti on ollut Parikkalan kodin terassien käsittely. Materiaalit, välineet ja vinkit tähän löytyivät Värisilmästä. Miten projekti sujui?
– Meillä on puolenkymmentä pientä terassialuetta. Olemme yrittäneet, että jos vaikka joka toinen vuosi saisi terassit käsiteltyä. Aina sitten välillä menee niin, että elämä tulee väliin ja meneekin useampikin vuosi, ettei niitä jaksa laittaa. Meidän terassit ovat paikallisten timpureiden kunniantuntoisesti tekemiä. Eivät repsota eivätkä kallistele. On käsityöläisyyden kunnioittamista, että pitää niistä huolta. Että huono omatuntohan tässä oli varmasti pääsyy, miksi nyt tähän rupesin. Toisaalta öljyäminen on myös suurta mielihyvää helposti tuottava asia. Ei tarvitse olla yhtä tarkka kuin maalaamisessa ja heti tunnin päästä on paljon miellyttävämpi tunne koipien alla, kun ei jokainen tikku osu varpaaseen.
– Projektin sujumiseen ja lopputulokseen olen oikein tyytyväinen. Vaimohan sen teki sukulaislasten kanssa. Mutta poseeraaminenhan on myös työtä! Seuraavaksi voisikin siirtyä laiturille katsomaan, jos vaikka sen ison hauen näkisi.
Apu kaikkiin sisustus- ja remonttiprojekteihin Värisilmästä
Jos sinunkin paratiisisi kaipaa huoltoa tai uudistamista, Värisilmästä löydät laadukkaat materiaalit ja välineet sekä asiantuntijan vinkit kaikkiin projekteihin. Tervetuloa!